Det svenska elflygbolaget Heart Aerospace har lyckats säkra en finansiering på totalt 107 miljoner dollar i en B-runda, vilket motsvarar över 1 miljard svenska kronor. Företaget meddelade detta i en pressrelease på torsdagen och ser de nya investeringarna som en viktig milstolpe på vägen mot kommersiell flygtrafik.

Bland de nya investerarna finns danska Sagitta Ventures, Air Canada, Bill Gates' Breakthrough Energy Ventures, Norrsken VC, Y Combinator, United Airlines och EQT Ventures.

”Vi skulle inte kunna vara mer glada över den här rundan”, säger Heart-vd:n Anders Forslund som grundat bolaget tillsammans med Klara Forslund.

”Den här investeringen tar oss längre i vår ambition att få ner koldioxidutsläppen och demokratisera flygresandet.”

EQT-partnern Ted Persson kommer att gå med i Hearts styrelse som en del av investeringsrundan.

”Som någon sa, stenåldern tog inte slut för att det tog slut på stenar och den fossila eran ska inte ta slut för att vi tar slut på fossila källor. Heart Aerospace kommer att ta koldioxidminskningen till skyarna och vi är väldigt stolta att finansiera teknologin som fundamentalt kommer att förändra flygindustrin”, säger han.

John Slattery, VD på motortillverkaren GE Aerospace och nuvarande ordförande för Heart Aerospace, välkomnar Persson till styrelsen.

”Ted kommer in till Heart Aerospace styrelse med en rikedom av expertis inom produktdesign, UX-erfarenhet, storrytelling och varumärkesbyggande”, säger han.

Heart Aerospace kommer att använda de nya pengarna för att ytterligare utveckla och stärka sin verksamhet samt fortsätta certifieringsprocessen för sitt första hybridflygplan, ES-30. Detta flygplan är designat för regionala resor och har kapacitet för 30 passagerare.

Andrew Chang, investeringschef på United Airlines, en av de investerande parterna, noterar att Heart Aerospace för närvarande har 250 beställningar för sitt plan och har möjlighet att sälja ytterligare 120. Dessutom har företaget tecknat avsiktsförklaringar för att leverera 191 flygplan.

Sedan starten har Heart Aerospace lyckats samla in totalt 1,4 miljarder kronor i riskkapital, inklusive det senaste kapitalet från denna investeringsrunda.

Foto: Heart Aerospace Pressbild

Föregående företag Riksbanken lämnar räntan oförändrad
Nästa företag Cake ansöker om konkurs