Renewcell har utvecklat en teknologi för att återvinna textil och kläder, vilket syftar till att minska branschens klimatavtryck. Med klädjätten H&M som en betydande aktieägare, upplevde bolaget en betydande ökning i aktievärde efter sin notering år 2020 och nådde en värdering på flera miljarder. Sedan sin grundande har Renewcell:s ägare investerat hundratals miljoner i verksamheten.

Tyvärr har Renewcell nu stött på svårigheter och styrelsen har beslutat att ansöka om konkurs hos Stockholms tingsrätt. "Orsaken till beslutet att ansöka om konkurs är att Re:NewCell inte har lyckats säkra tillräcklig finansiering för att kunna slutföra den strategiska översynen, som aviserades den 20 november 2023, med tillfredsställande resultat", skriver bolaget.

Trots diskussioner med huvudägare som H&M och Girindus, samt med långivare och banker, har inga önskvärda lösningar kunnat nås.

”Som en del av förhandlingarna har vi haft intensiva dialoger med såväl nuvarande huvudägare som nya investerare, våra banker samt andra intressenter. Dessa diskussioner har tyvärr inte varit framgångsrika. Detta är en sorglig dag för miljön, våra anställda, våra aktieägare och våra andra intressenter, och det är ett tecken på bristen på ledarskap och nödvändig förändringstakt i modebranschen”, säger Renewcells styrelseordförande Michael Berg.

Även om Renewcell har kommit igång med sin produktion, har bolaget ändå kämpat med betydande förluster. Under de första nio månaderna av 2023 uppgick bolagets omsättning till 199 miljoner kronor, med en förlust på 325 miljoner kronor.

Föregående företag OX2 tappar - men bättre resultat än väntat
Nästa företag Huski Chocolate kan räddas av fastighetsförsäljning