Bild: https://www.bluewatergroup.com

I december kom Högsta Domstolen med ett banbrytande beslut. Inbyggarna i det lilla samhället Kallinge i Blekinge beviljades ersättning för personskador som uppstått efter att de under flera år hade konsumerat PFAS-förorenat vatten. PFAS, en grupp kemikalier som är oförmögna att brytas ned naturligt, kan vid intag leda till leverskador, hormonrubbningar och infertilitet. Den kommunala dricksvattenförsörjningen hade blivit förorenad av PFAS från brandskum som användes vid det närliggande flygfältet.

Problemet med PFAS sträcker sig dock längre än så, som en nyligen utförd granskning av SVT visade. Många kommuner har uppmätta PFAS-halter i dricksvattnet som överstiger de rekommenderade värdena, värden som kommer att bli lagstadgade om två år.

En del företag erbjuder emellertid lösningar på detta problem. Ett sådant företag är svenska Bluewater, som har utvecklat system för att rena dricksvatten helt från mikroplaster, skräp och skadliga kemikalier. Deras utrustning installeras under diskbänken och levererar rent vatten direkt från kranen.

“Vårt stora fokus är egentligen att lösa ett problem som alla har, att de behöver rent vatten,” säger Karin Kruse som är vd på Bluewater Sweden som ansvarar för försäljningen i Europa och Mellanöstern.

“Och att man ska kunna göra det utan att behöva bära hem vatten på flaska”.

Bluewater grundades av entreprenören Bengt Rittri efter att han sålt luftreningsbolaget Blueair år 2013. Enligt Karin Kruse har företaget varit i uppstartsfas sedan dess och planerar nu att skala upp verksamheten.

“Vi har tagit stora investeringar och kostnader och nu ska vi börja sälja”, säger Karin Kruse.

Under det senaste året hade företaget en omsättning på något över 33 miljoner kronor, men uppvisade en förlust på 24 miljoner kronor. Kruse förklarar den stora förlusten med att kostnaderna för alla bolag i koncernen tidigare bokförts på det svenska företaget, men detta är något som nu håller på att förändras.

När det gäller försäljningsmålen för det kommande året avslöjar Kruse inte några exakta siffror.

/ Entreprenörsvärlden Sverige AB - Sveriges Framgångsbolag

Föregående företag Nytt bud på kursraketen Pagero
Nästa företag Apotea ökar rejält