Artificiell intelligens förväntas ta över arbeten och enligt en ny analys från Internationella valutafonden (IMF) kommer denna tekniks tillämpning på den globala arbetsmarknaden även medföra allvarliga konsekvenser.

”I de flesta scenarier så kommer AI att försämra jämlikheten generellt”, säger IMF-chefen Kristalina Georgieva.

Analysen pekar på ojämlikheten som kan uppstå både mellan länder, inkomstgrupper och mellan äldre och yngre. Det handlar om skillnaden mellan de som kan använda tekniken för att öka sin egen effektivitet och de som använder den för att ersätta arbetare och äldre, enligt IMF.

”Det är kritiskt för länder att etablera begripliga sociala säkerhetsnät och erbjuda omskolning för sårbara grupper på arbetsmarknaden”, säger Kristalina Georgieva.

IMF förutspår att artificiell intelligens kommer att påverka nästan 40 procent av alla jobb globalt. Denna nya analys presenteras samtidigt som World Economic Forum i Davos inleds, där diskussioner om artificiell intelligens står i fokus.

/ Entreprenörsvärlden Sverige AB - Sveriges Framgångsbolag

Föregående företag Apotea ökar rejält
Nästa företag 1,5 miljarder i nytt kapital till värmepumpar