Harald Mix, grundare av värmepumpsföretaget Aira, säkrar en kapitalinjektion på 145 miljoner euro, motsvarande nästan 1,6 miljarder svenska kronor. Investeringen kommer från framstående klimatinvesterare i Europa, USA och Asien, enligt ett nyligen släppt pressmeddelande. Finansieringsrundan leddes av Harald Mixs eget riskkapitalbolag Altor, tillsammans med Kinnevik och Temasek. Andra deltagande investerare inkluderar Creades, Collaborativ Fund och Linglotto.

Det nya kapitalet kommer att stödja Airas mål att ersätta oljepannor för uppvärmning, som utgör den tredje största kategorin av utsläpp i Europa, med värmepumpar av svensk design. Företagets fokus är främst på expansion i de prioriterade marknaderna Tyskland, Italien och Storbritannien.

Utöver kapitalet har den polska regeringen åtagit sig att finansiera med 15 miljoner euro för att underlätta byggandet av Airas fabrik i Wroclaw.

“Vi är glada över att kunna välkomna nya delägare. Utöver finanseringen så kommer de in med ovärderliga strategiska insikter, nätverk och expertis”, meddelar Aira-vd:n Martin Lewert.

Föregående företag Kry – värdet kapas med 90 procent
Nästa företag Charlotta Tönsgårds nya startup